Neseblødning

Neseblødning starter som regel med et slag mot nesen, men det kan også komme som en konsekvens av nesepilling, infeksjon, eller trykk mot nesa. Det er mest vanlig med neseblødning fra fremre nesevegg, spesielt hos barn og ungdom. 

Vanlige årsaker som kan kreve behandling

 1. Neseblødning uten spesiell årsak opptrer helst hos barn og unge, og det foreligger ofte ingen påvisbar utløsende årsak. Andre ganger er neseblødningen et resultat av nesepilling
 • Noen ganger kan man oppleve lett irritasjon og tørrhet i nesen fordi det har blitt en kjemisk eller termisk skade (sterk varme) på slimhinnen. Dette gir som regel en lett blødning og en følelse av tørrhet og skorpedannelse i nesen. 
 • Forkjølelse kan gi en kortvarig blødning, pga infeksjonen i øvre del av luftveiene
 • Om man får et slag mot nese eller ansikt, kan man også oppleve neseblødning. 
 • Små barn putter ting i nesen. Fremmedlegeme kan ha ligget i nesen en stund før det gir blødning. Ofte kommer det samtidig med slim og råtten lukt. 

Førstehjelp 

 1. Puss nesen forsiktig for å fjerne koagler (blodklumper). Er det et lite barn som ikke klarer å pusse nesen er ikke dette nødvendig. Små barn trekker ofte inn isteden for å blåse ut. 
 2. Få barnet til å sitte oppreist med overkroppen lett fremoverbøyd. Hodet skal ikke tilbake. 
 3. Klem sammen neseborene, og hold i minst 5 minutter på barnet. Voksne kan godt klemme i 15 min (ta tiden!). Den fremre og myke delen av nesen klemmes sammen mellom to fingre. Klem fast, men ikke slik at det gjør vondt.
 4. Vær tålmodig, ikke slipp opp for å se om blødningen har stanset under veis.
 5. Om barnet klarer er det bra å skylle munnen flere ganger med kaldt vann, både mens du klemmer og etterpå.
 6. Forklar barnet at det ikke skal svelge blodet. 
 7. Hvis blødningen ikke stopper etter 15 min bør lege kontaktes, som kan legge inn en tamponering for å stanse blødningen. 
 8. Dersom dere har tilgang på nesedråper (Otrivin® eller lignende), kan det hjelpe å spraye eller dryppe dette i nesen før man starter klemmingen. 

Om et barn har hyppige neseblødninger kan det være nyttig å få «brent» de små blodkarene som forårsaker blødningene. Dette gjøres hos fastlegen til barnet. 

Lignende artikler