Allergi

Allergi mot pollen og katt er vanligst i Norge. 
Hvis du opplever at barn får både kløende og rennende nese og øyne, og stadige nyseanfall, er nok barnet allergisk mot pollen. I tillegg er det mange barn som føler seg trette og uopplagte. 

Allergi er en tilstand som skyldes et hyperaktivt immunsystem. Allergiske reaksjoner oppstår som følge av en feiltolkning fra kroppens eget immunsystem. Årsaken til at stadig flere lider av disse plagene, finnes det ingen sikre svar på. Man vet at mens mange bakterieinfeksjoner er utryddet i vår del av verden, har antall barn med allergi økt voldsomt. Det har trolig å gjøre med at vi eksponeres for lite for bakterier – som er viktig for å utvikle immunapparatet. I andre land, der det er flere bakterier og renholdet en helt annen, er det svært lite allergi blant folk. I en verden der vi utsettes for stadig mindre bakterier, kan det derfor virke som om immunsystemet reagerer med å utvikle allergi – noe må også immunsystemet drive med

Det hender også at man utvikler allergi mot nøtter, egg , fisk, erter eller andre matvarer, og man kan oppleve sterke reaksjoner fra kroppen. I alvorlige tilfeller kan man få anafylaktisk sjokk . Dette kan oppstå ved for eksempel biestikk, antibiotika eller matallergi. 

Symptomer:

  1. Klør i halsen etter måltid
  2. Hovner opp i ansiktet og hals
  3. Rennende nese og øyne
  4. Utslett på kroppen.  
  5. Pusteproblemer 
  6. I verste fall kan man få anafylaktisk sjokk, som kan føre til sirkulasjonssvikt og dette er livstruende

Førstehjelp: 

  • Allergi medisiner
  • Ved hevelse i luftveiene, ring 113. De trenger adrenalin så fort som mulig
  • Legg på kalde kluter på halsen for å dempe hevelsen  
  • Har den som opplever alvorlige symptomer en Epipen skal denne settes. Pennen kan settes gjennom klær, og den skal settes i tykkmuskelen på låret. Hvis det ikke er effekt etter første adrenalin dose, skal man gi en dose til etter fem minutter.

Lignende artikler