Fremmedlegeme i hals
Jeg er så heldig og har fem nydelige barn. Etter først å ha fått tre jenter, så fikk vi eneggede tvillinggutter. Minste jenta var da kun to år. Det var noen aktive år som lå foran oss. Når Jonathan var tre år svelget han en femkroning. Han kom løpende mot meg, tok seg til halsen og var allerede blå på leppene. Bak kom det fire skrikende barn som var livredde. Gutten min klarte ikke å hoste eller snakke, og hadde et desperat utrykk i ansiktet. Heldigvis kunne jeg tiltakene som gjorde at jeg fikk ut femkroningen og slapp å oppleve at prinsen min ble bevistløs.
Små barn putter stadig ting i munnen og ved ett uhell kan det barnet har i munnen trekkes ned i luftrøret. Om fremmedlegeme er stort nok, kan det sette seg fast og stenge luftveiene fullstendig og det blir umulig å puste. Hvis ikke fremmedlegeme fjernes i løpet av minutter kan barnet bli kvalt.
Pølser og druer er på topp ti av det barn setter i halsen. De har en konsistens som gjør at det føles som at det ikke behøver å tygges. Barn er kreative og forstår ikke alltid konsekvensen av det de gjør. Derfor kan det være fristende å suge på en leke, tygge av en legokloss, eller ikke tygge maten. Klissete bollebit som fester seg bak i ganen og sklir ned i luftrøret kan skape ufrie luftveier og det er livsviktig at man vet hva man skal gjøre.
Barn setter lettere ting i halsen fordi svelgrefleksen ikke er ferdig utviklet enda. Hos voksne nedsettes svelgrefleksen av alkohol. Derfor er julebord og selskaper høysesong med forekomst av fremmedlegeme i hals også hos voksne.
Vi i Ditt Barns Førstehjelp holder kurs i barnehager og det er ofte at de ansatte har opplevd at et fremmedlegeme har satt seg fast i halsen hos barna. Vår erfaring er at tiltakene du skal utføre, fungerer veldig bra. Men man må bruke kraft og gjøre det hardere enn man tror.
Et fremmedlegeme kan helt eller delvis stenge luftrøret. Klarer barnet å hoste, er det viktig at det får gjøre dette, da det er en effektiv måte å få fremmedlegemet opp på. Ikke slå i ryggen på ett barn som har satt noe i halsen og som klarer å hoste. Dette kan føre til at fremmedlegeme setter seg mer fast.
Hva gjør dere om barnet har satt noe i halsen og ikke klarer å puste, hoste eller snakke?
Små barn (under 1 år)
Legg barnet på magen over fanget og hold det forover slik at man utnytter tyngdekraften. Så slår man fem ryggslag midt imellom skulderbladene med flat hånd. Skjer det ingen endring, og luftveiene er fortsatt stengt, snur man barnet, passer på hodet og utfører fem hjertekompresjoner slik som ved HLR. Kommer ikke fremmedlegeme opp, fortsett med ryggslag/kompresjoner.
Junior (barn 1-12 år)
Større barn tar seg ofte til halsen når de har satt noe i halsen. Vær oppmerksom på dette da det kan vise seg at det er en tilstand som krever øyeblikkelig hjelp.
Forklar raskt for barnet hva du skal gjøre. Legg barnet på magen over kneet ditt og len hodet nedover. Slå fem harde slag mellom skulderbladene. Deretter setter du barnet opp på fanget eller lar det stå mellom bena dine, og utfører fem bukstøt (Heimlichs manøver). Den ene hånden skal være knyttet og plasseres rett ovenfor navlen på barnet. Den andre hånden holder du over den knytede hånden din og trykker inn og oppover. Vi skal hente luft fra magen.
Om barnet ikke klarer å stå oppreist skal du gi bukstøt. Legg barnet på ryggen på gulvet og sett deg skrevs over beina til barnet. Plasser hendene øverst i magen (epigastrium) og gi fem kraftige trykk i retning skrått oppover. Om man har utført dette et par ganger og man ikke får opp fremmedlegeme, så ringer du 113, setter på høyttaler og fortsetter med ryggslag og Heimlichs manøver.
Blir barnet bevisstløs så starter du HLR, fem innblåsinger først, og deretter 30:2 til hjelpen kommer. Se etter fremmedlegeme mellom hver innblåsning.